Even voorstellen
Voorzitter Haaije Postma, penningmeester Thea Bongertman en secretaris Astrid van der Looij

Haaije en Astrid woonden en werkten van 2006 – 2008 met hun kinderen in Mongolië. Haaije werkte als logistiek manager in de hoofdstad Ulaanbaatar en in ver afgelegen gebieden in de Gobi woestijn met en voor een groep geologen. Hierdoor heeft hij veel en intensief samengewerkt met veel Mongoliërs. Astrid werkte er als HRM Consultant. Als vrijwilligster kwam zij in contact met de steppenomaden in Sogog en omgeving en ondersteunde de bevolking ter plaatse in hun ontwikkelingsactiviteiten. Thea heeft in 2007 Mongolië bezocht en heeft veel internationale (werk)ervaring opgedaan als programma- en projectmanager voor verschillende ontwikkelingsorganisaties.

Haaije
"Wat mij het meest is bijgebleven is dat de mensen naast een enorme gastvrijheid, zich staande weten te houden in uitzonderlijke klimatologische en zeer moeilijke omstandigheden. Ten tijde dat wij woonachtig waren in Mongolië heb ik de gezondheidskliniek in Sogog mogen openen, mede tot stand gekomen door vele donaties vanuit Nederland. Ik hoop dat ik in mijn rol als voorzitter een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van de achtergestelde bevolkingsgroep in Sogog en omgeving.”

Thea
“Mooi hoe een kleine stichting zoveel kan bereiken voor nomadische en herder gemeenschappen in Mongolië. Ik draag graag bij aan een verbetering van hun leefomstandigheden.”

Astrid
“In de tijd dat ik in Mongolië woonde heb ik Sogog en omgeving drie keer bezocht en elke keer werd ik getroffen door de gastvrijheid en hartelijkheid van de nomadische herderbevolking. Het is bovendien een prachtig natuurgebied met een enorm rijke cultuur! In september 2016 had ik de gelegenheid om de steppenomaden opnieuw te bezoeken; het was als terugkomen bij familie.”

Hoe het begon

De oorsprong van de stichting gaat terug naar 2006 toen de huidige bestuurders in de hoofdstad van Mongolië (Ulaanbaatar) woonden en werkten. Via vrienden die er ook woonden kwamen zij in contact met de steppenomaden en herders van het dorp Sogog in het uiterste westen van het land. Deze nomaden en herders waren (èn zijn nog steeds) enorm gedreven om hun eigen regio te ontwikkelen en wilden graag een kleuterschool voor hun jonge kinderen. Die was er namelijk niet, de Mongoolse overheid investeerde met name in andere regio’s. De lokale bevolking organiseerde zich met een gekozen bestuur om de verschillende belangen en behoeften van de gemeenschap te behartigen. Sinds 2011 heet deze organisatie Source of Steppe Nomads NGO.

De kleuterschool kwam er en in 2016 vierden we ter plaatse het 10-jarig bestaan! Er is in die tien jaar zoveel meer gebeurd en ontwikkeld met name door de niet aflatende betrokkenheid en financiële steun van donateurs in de gemeente Bennekom onder leiding van Geert Postma, vader van onze voormalige en huidige voorzitter. Hij wilde directe steun verlenen aan ontwikkelingsinitiatieven van de lokale bevolking op het gebied van onderwijs, landbouw en gezondheid. Tussen 2007 en 2013 is er ruim € 60.000,- aan het bestuur van Source of Steppe Nomads gedoneerd en is er een warme band met elkaar opgebouwd. In 2013 is in Nederland de stichting Vrienden van Steppenomaden Mongolië opgericht en zetten we het werk voort vanuit dezelfde doelstelling en motivatie.