Mooie opbrengst Vierdaagse sponsorloop

Augustus 2023

 

De Vierdaagse Sponsorloop van de 13-jarige Ben Postma heeft 1169,- Euro opgeleverd! Wow! Wat een mooi resultaat. En Ben heeft geweldig goed gelopen, de medaille is dik verdiend. Wilde Ganzen gaat het geld verdubbelen zodat we heel wat kleuters, hun ouders èn leerkrachten blij kunnen maken met bedjes,  dekens en leer- en speelmateriaal. Je bent een topper Ben!

Ben wandelt de Nijmeegse Vierdaagse voor de kleuters

Juni 2023

Hallo! Mijn naam is Ben, ik ben 13 jaar oud en ik woon in Nijmegen Lent. Vorig jaar heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en met de Vierdaagse Sponsorloop meegedaan. Er is toen geld voor een groentekas ingezameld. Dat was veel, meer dan 1600 Euro, ik was er superblij mee!

Dit jaar wil ik nog meer ophalen, mijn doel is 2000 Euro. Als we dat kunnen halen ben ik jullie enorm dankbaar voor de steun aan mij en de kinderen van de steppenomaden. Deze keer loop ik voor een kleuterschool in Ulaankhus die bedjes en dekens nodig hebben voor de middagslaapjes van de kleuters. Zoals je ziet liggen ze zonder bedjes op de grond, wel op een dikke mat maar een bedje is natuurlijk veel fijner. Ook hebben ze nog meer speelgoed nodig.

Wil je mij en de kleuters sponsoren? 

Dit jaar doen we het niet via de Vierdaagse Sponsorloop want het heeft vorig jaar veel tijd en hoofdpijn gekost om het geld overgemaakt te krijgen naar de stichting. Wat er fout ging weten we niet goed, maar we doen het nu via de doneerpagina van deze website https://steppenomadenmongolie.nl/doneren/. Deze is speciaal en tijdelijk voor mijn sponsorloop ingericht, zodat je zeker weet dat je bijdrage direct naar de kleuterschool gaat. En helemaal top: Binnenkort sluit de stichting opnieuw een samenwerkingsovereenkomst met Wilde Ganzen. Dat betekent dat ieder bedrag waarmee jullie mij sponsoren wordt verdubbeld door Wilde Ganzen!!

Ik ga 4x 30 km wandelen van 18 t/m 21 juli, wish me luck!

– Dat kan via mail@steppenomadenmongolie.nl

Lena in Nederland en bij Wilde Ganzen

10 juni 2023

Lena, de directeur van onze partnerorganisatie, was in Nederland!

We waren heel erg blij om haar weer te zien. Met haar en haar medebestuursleden van Source of Steppe Nomads Mongolia hebben we een langdurige relatie gebaseerd op vertrouwen, gelijkwaardigheid en vriendschap.

De timing van haar bezoek kon niet beter want we zijn met Wilde Ganzen in gesprek over een meerjarenprogramma gericht op gemeenschapsontwikkeling. Linda van der Hoek, adviseur projecten bij Wilde Ganzen, offerde haar zaterdagmiddag op om onze voorzitter Haaije met Lena te ontvangen en te praten over de inhoud van het programma en de ondersteuning van Wilde Ganzen. We hopen binnenkort de samenwerking met Wilde Ganzen te starten en wederom een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van duurzame en veerkrachtige nomadengemeenschappen in Mongolië.

Na de bespreking met Linda lukte het Haaije en Lena om een bezoekje te brengen aan Haaije’s moeder Sietske Haisma, de vrouw van onze oprichter Geert Postma, waar Lena in het eerste uur van haar aantreden als directeur veel adviezen van heeft mogen ontvangen en die zij haar ’tweede vader’ noemt ❤️

Training zeep maken

Maart 2023

Met een donatie van 1500 Euro van de Soroptimisten Hoekse Waard/IJsselmonde, die een kledingbeurs organiseerden om geld voor een goed doel in te zamelen, is er een training zeep maken gegeven aan 12 vrouwen en één man. Met behulp van ecologische materialen zoals vetten van dieren, bosbessen en aardbeien, leerden de dames en heer hoe ze zeep konden maken. Er werd tijdens de training rekening gehouden met allergieën en een gevoelige huid.

Het werd een groot succes want op deze manier kunnen ze zelf thuis zeep maken voor eigen gebruik en ook om te verkopen. Hiermee verbetert het inkomen van het huishouden. Tijdens de economische achteruitgang na COVID-19 wordt elke familie geconfronteerd met stijgende dagelijkse kosten door de gestegen gas- en benzinekosten.

We hopen in de toekomst meer van dit soort inkomensgenererende trainingen te kunnen geven zodat inkomens omhoog gaan en armoede vermindert.

Bestuurswisseling – afscheid penningmeester Dick

maart 2023

 

In het bestuur heeft Dick Smith afscheid genomen van zijn rol als penningmeester. Dick heeft de stichting eind 2013 mede opgericht en is vanaf het alleereerste begin actief betrokken geweest. Vanuit zijn financiële ervaring heeft Dick degelijk (begrotings)beleid opgezet en uitgevoerd en daarmee de stichting van solide bouwstenen voorzien voor de toekomst. In 2019 heeft hij onze projectgebieden en partnerorganisatie in Mongolië bezocht. Als bestuur waren we toen voltallig aanwezig en dat was een onvergetelijke en mooie ervaring. Dick is ook actief in de Bennekomse kerkgemeenschap en heeft na drie zittingstermijnen in ons bestuur gekozen voor meer tijd daarvoor èn voor zijn familie met kleinkinderen. We danken Dick heel hartelijk voor zijn grote inzet en het warme hart dat hij altijd heeft toegdragen aan de Mongoolse steppenomaden. In april nemen we op gepaste wijze en informeel afscheid van Dick door samen het glas te heffen op een mooie samenwerking in de afgelopen jaren.

Met het afscheid van de één verwelkomen we de ander; Thea Bongertman neemt het stokje van Dick over. Thea zal ook de rol van penningmeester op zich nemen. Vanuit haar functies als programma en project manager voor verschillende internationale ontwikkelingsorganisaties heeft zij gewerkt en gewoond in Guinee Bissau, Mali, DR Congo, Laos en Tanzania. In 2007 heeft zij samen met haar man een aantal weken in Mongolië doorgebracht. Momenteel is haar standplaats weer Rotterdam en werkt ze voor het Liliane Fonds met regelmatige dienstreizen naar oostelijk Afrika. We zijn blij met de komst van Thea en zijn ervan overtuigd dat ze een waardevolle bijdrage kan leveren ten aanzien van het financiële beleid en de projecten portfolio van de stichting.

Natuurramp Dzud – noodhulp en dierstallen nodig

Februari 2023

In ons projectgebied Dayan zijn in januari veel dieren gestorven door de gevolgen van de Dzud. Dat is een Mongoolse term een zeer strenge winter – meestal na een droge zomer – waarin grote aantallen vee sterven door honger en/of kou. Dzuds veroorzaken vaak economische crisissen en voedseltekorten. Mongolië is het enige land dat met deze natuurramp te kampen heeft.

In de vorige zomer waren er hoge temperaturen en weinig neerslag waardoor er ernstige droogte is geweest en het vee niet genoeg vet kon verzamelen om de winter te overwinnen. Het meteorologisch bureau verklaarde eind december abnormaal lage temperaturen. Daarbij heeft de droogte en de economische inflatie de prijs van vlees aanzienlijk doen dalen, waardoor het inkomen van de veehouders is afgenomen. In combinatie met de strenge winter lopen de herdersgezinnen het risico niet in hun onmiddellijke basisbehoeften te kunnen voorzien.

Uit historische gegevens blijkt dat de piek van de veesterfte ligt tussen februari en april en dat januari de koudste maand is waarin het vee wordt blootgesteld en ondervoed raakt. De nomaden zijn voor hun voedsel en inkomen sterk afhankelijk van hun vee. Als zij hun vee verliezen, verliezen zij hun bestaansmiddelen en krijgen zij te maken met voedselonzekerheid en enorme psychologische stress.

De herders die minder dan 400 dieren lopen het meeste risico tijdens de Dzud, omdat de herders met meer dan 400 dieren geacht worden meer mogelijkheden te hebben om te herstellen van de schade door de Dzud; zijn hebben meer kans is dat zij na de Dzud nog dieren over hebben. In ons projectgebied Dayan zijn voornamelijk herderfamilies met veel minder dieren en zij worden hard getroffen nu.Naast noodhulp in de vorm van graszaden voor de fieren en basis voedsel voor de families verbeteren we de omstandigheden door het bouwen van dierstallen zodat de dieren een warm onderkomen hebben tijdens de winter of Dzud.

Doet u ook mee? Met uw donatie kunnen we opnieuw één of meerdere dierstallen bouwen en onze nomadenfamilies bescherming tegen verlies van hun dieren en een beter inkomen.

Op werkbezoek

Oktober 2022

Onze voorzitter Haaije Postma heeft – met ambassadeur Tamar Valkenier en vrijwilliger/zoon Tom Postma – ruim een week in onze projectgebieden in West-Mongolië doorgebracht en de stand van de projecten goed kunnen waarnemen. Uiteraard was hij in de gelegenheid om met bestuursleden van onze partner organisatie te spreken, met uitvoerders van de projecten en natuurlijk met belanghebbenden. Lena, de directeur van onze partnerorganisatie, heeft ze rondgeleid en het vertaalwerk vanuit het Kazakh en Mongools naar Engels gedaan.  Het was een druk programma, hieronder een samenvatting van alle bezoeken en ontmoetingen.

 • provincie hoofdstad Ulgii:
  • tandarts Dagvaa krijgt de mobiele tandartsstoel van Stichting Dhampus in Nijmegen overhandigd; deze kan tijdens de dental camps op de (kleuter)scholen goed gebruikt worden
  • het centrum voor vak- en beroepsopleidingen; de enige in de gehele provincie Bayan-Ulgii. Hier zijn de volgende ambachten te leren; loodgieter, elecriciën, automonteur, machinebestuurder, naaister, houtbewerker. Een uitbreiding van opleidingen staat gepland in hetzelfde centrum, helaas wordt er (nog) niet gedacht aan uitbreiding (een dependance) naar een disctrict binnen de provincie

 • districtsstad Ulaankhus:
  • gezamenlijk stuk land van twee families die het hebben kunnen inrichten voor het verbouwen van (dier)grassen. Deze families hebben hun land verloren ten tijde van de modderstroom die Sogoog in 2020 getroffen heeft
  • het Mongoolse en Engelse taal en trainingcentrum; de behoefte bestaat nog steeds om uit te breiden en een voorstel wordt in november gedaan
  • het recent aangebouwde gedeelte van het ziekenhuis; het ziekenhuis is gerenoveerd en ziet er erg goed uit en voor de aanbouw is in de projectaanvraag van 2022 budget aan ons gevraagd maar hebben we niet kunnen honoreren
  • een groentetuin en kas van een familie die we in 2019 ook bezocht hebben; een ijverig werkende man en vrouw, oorspronkelijk afkomstig uit Dayan en die naar (de stad) Ulaankhus zijn gekomen na verlies van hun dieren in de winter. Zij hebben deze groentetuin en –kas gefinancierd gekregen, en hebben nog een twintigtal jonge duindoorn boompjes geplant. De man liet zijn niet geringe aardappeloogst met veel trots zien
  • kleuterschool in Ulaankhus; oud-directrice en bestuurslid van onze partnerorganisatie, Aigul, is opnioeuw directeur (dit gebeurt in Mongolië na politieke partij wisselingen bij de overheid).  het gebouw en de inrichting ziet er ordelijk en net uit, en de groentekas ligt er goed bij. Er wordt een nieuw gebouw voor 100+ kleuters bijgebouwd, dat betekent behoorlijke capaciteitsuitbreiding. Ook is er nog een keuterschool dependance gebouwd aan de noordzijde van Ulaankhus. Deze is vorig jaar in gebruik genomen en ziet er erg goed uit.
  • het communale veld, mede gefinancierd vanuit het gemeenschapsontwikkelingsproject met Wilde Ganzen;  het veld (ongeveer 12 hectare) ligt op zo’n 5 kilometer van Ulaankhus, in de richting van Sogoog aan een bocht in de Khovd rivier. Het ziet er heel goed uit; de ijzeren palen zijn allemaal in beton verankerd en voorzien van prikkeldraad. Ook heeft men goede ideeen over de irrigatie van het gebied.

 • nomadische gemeenschap Dayan (district Ulaankhu):
  • de pilot-groentekas bestaat uit een dubbelwandige binnenmuur, een isolatielaag en een betonstenen buitenmuur. De aarde in Dayan is erg vruchtbaar, en ondanks de koude (rond het vriespunt) is nog steeds groei waar te nemen. De planten hebben een hoge opbrengst (15-18 kg komkommers) per plant. Er wordt gebruikt aangelengde paarde-en koemest gebruikt om de planten te besproeien en aldus insektenvrij te houden. Dit lijkt erg effectief. Een twee groentekas is dit jaar gebouwd.
  • er is gesproken over de productie en problematiek van (kasjmier) wol. Men is nu afhankelijk van een handlaar die het wel of niet komt opkopen en in de toekomst wil men graag de wol (niet kasjmier) tot halffabrikaat of zelfs eindprodukt verwerken voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal/binnenbekleding van gers.
  • de dierstallen die door ons gefinancierd zijn (sommigen in samenwerking met Wilde Ganzen zien er in bouw en opzet identiek uit. Materialen worden steeds duurder. Paardemest wordt gebruikt als voer voor de geiten en schapen

 • in en rondom Sogog (district Ulaankhus):
  • groentenoogst van aardappels en knolraap door vier en vijfjarigen van de Bal Bobek KG. Het was prachtig om de kinderen tijdens hun schooltijd te zien oogsten in de tuin onder toeziend oog van hun leerkrachten
  • Bal Bobek kleuterschool; Deze is, in tegenstelling tot de vorige keer toen deze door ons mede geopend werd in 2019, natuurlijk volledig in gebruik en ziet er fantastisch uit. het lijkt erop dat de nieuwe directeur erg goed werk verricht. De leerkrachten hebben ten tijde van de Covid-19 met de hand verschillend lesmateriaal gemaakt. De kleuterschool in Zastap (dependance) inclusief de groentenkas en -tuin zag er goed verzorgd uit. Er is behoefte aan inrichting van een andere dependance in de richting van het Altai National Park
  • museum; doordat de secondary school een twee verdiepingen grote aanbouw heeft gekregen, heeft het museumgebouw plaats moeten maken. Het museum is verhuisd naar het (nieuwe) slaapzalencomplex, en heeft daar een lokaal toegewezen gekregen waar de museumobjecten opgesteld zijn
  • vergadering met het bestuur van partnerorganisatie in Sogog; na hartelijke ontvangst is er gesproken over de intentie van een meerjarige overeenkomst met Wilde Ganzen die binnenkort opgevolgd wordt met een voorstel van het bestuur
 • in Nogoon Nuur:
  • kleuterschool; ondersteuning is aangevraagd ter verbetering van de basale inrichting van de school

Sponsorloop – Wandelen voor een groentekas!

Sponsor Ben en de steppenomaden via https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/ben-postma.

Voorzitter Haaije Postma wandelt volgende week met zijn 12-jarige zoon Ben de Nijmeegse Vierdaagse voor een groentekas! Vier dagen wandelen ze elke dag 30 kilometer. Ben en Haaije zijn al weken aan het trainen. Op dinsdag 19 juli start het grootse wandelevenement. Het wordt vier dagen fiks op het tandvlees bijten, maar we gaan ervan uit dat Ben (en Haaije misschien ook) het volhouden en vrijdag feestelijk kunnen worden binnengehaald op de Via Gladiola in Nijmegen.

Ben heeft een prachtig project uitgekozen om te sponsoren; de bouw van een groentekas voor steppenomaden in het hooggelegen en geïsoleerde Dayan. De stichting heeft vorig jaar bij wijze van proef een eerste kas gebouwd. Die voorziet de nomaden van variatie in het tot noch toe eenzijdige voedingspatroon van dierlijke producten. De proefkas is met veel enthousiasme ontvangen en er nu zijn meer families die ook graag zo’n kas willen.

Wij hopen dat groente tot het dagelijkse voedsel gaat behoren in Dayan, net zoals dat in onze andere projectgebieden is gebeurd sinds we daar in 2006 actief zijn gaan ondersteunen. Inmiddels zien we dat daar veel voorkomende ziekten als hersenverlamming en zwangerschapsvergiftiging gereduceerd zijn, fantastisch toch?

Willen jullie Ben sponsoren voor een groentekas in Dayan? Dat kan via https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/ben-postma. Het is een fantastische motivatie voor hem de 4×30 km te volbrengen!

Ambassadeur en nomade Tamar Valkenier

Januari 2022

Tamar in Mongolië met haar geliefde paarden Izgi en Tor, kameel Simbat en hond Teti

We zijn superblij met schrijfster en avonturier Tamar Valkenier als ambassadeur voor onze stichting! Halverwege 2021 kwamen we in contact met Tamar na een nieuwsartikel over haar en haar boek Fulltime Avonturier. Tamar besloot haar  baan en huis op te zeggen en op zoek te gaan naar de ultieme vrijheid. Ze reist naar onbekende landen en andere culturen, en slaapt het liefst in een tentje in de wildernis. Zo kwam ze ook in Mongolië terecht, in de buurt van onze projectgebieden in de provincie Bayan Ulgii. Daar trok ze maanden rond met paarden Izgi en Tor, kameel Simbat en hond Teti. Om uiteindelijk haar hart voorgoed te verliezen bij de steppenomaden en adelaarjagers – net zoals wij dat deden ❤

Dit jaar gaan we samen optrekken en Tamar onze projecten laten zien.  Zodat ze een goed beeld krijgt van wat wij als stichting doen. Ze is van plan om in de zomer terug naar Mongolië te gaan en er opnieuw rond te trekken. Tevens gaat ze voorbereidingen treffen om groepsreizen uit te voeren in de zomermaanden. Tamar is gecertificeerd wilderness guide, een reis met haar staat garant voor avontuur. Tijdens de groepsreis zullen deelnemers een aantal dagen in één van onze projecten meewerken en bij de nomaden slapen, een onvergetelijke ervaring!

Volg Tamar en ons op Instagram of Facebook met nieuws over onze samenwerking en data van de groepsreizen.

Motorfiets voor dierenarts

december 2021

Dierenarts Aydos bedankt de donors

Fantastisch! Er is een tweede motorfiets voor de dierenartsen Aydos en Birlan! Met de fondsenwerving afgelopen juni kwam het geld snel tot stand. Tot dan toe hadden ze samen een motorfiets gedeeld. Met deze extra motorfiets kan de hulp verbeterd en op tijd geleverd worden als herders en dieren het nodig hebben.

Veel herders wonen in afgelegen gebieden met weinig tot geen toegang tot voorzieningen zoals een dierenarts. Als er zich problemen of ziekte voor doen met hun vee, bellen ze de dierenarts om ter controle te komen. Vaak zijn de wegen slecht begaanbaar; op de motorfiets lukt het vrijwel altijd om te komen. De rol van de dierenarts is heel belangrijk voor herders om hun veestapel gezond te houden. Natuurrampen hebben ook een slechte invloed op de gezondheid van de dieren, en er breken regelmatig ziekten uit als mond – en klauwzeer. De dierenartsen bezoeken de herders standaard twee keer per jaar om de gezondheid van de dieren te controleren en indien nodig te vaccineren.