Dental Camp
Februari 2024

De schooltandartsen zijn eind februari weer op scholen in Ulaankhus en Sogoog geweest. Deze tandheelkundige zorg duurt een week en heeft als doel regelmatige ondersteuning te bieden in afgelegen gebieden ver van adequate tandheelkundige zorg. Deelnemers zijn kinderen van herdersgezinnen in afgelegen gebieden, en gezinnen die onder de armoedegrens leven. Deze kinderen krijgen onderwijs en groeien op in de dagopvang van kleuterscholen of verblijven gedurende de week in de slaapzalen van de middelbare scholen.

De schooltandartsen zagen deze keer 385 kinderen en 8 volwassenen. Ze verzorgden training op het gebied van “Mondhygiëne” en “Gebitsverzorging” en lieten aan ouders van kinderen van 2-5 jaar, en aan de kinderen in de slaapzaak zien zien hoe je tweemaal per dag je tanden poetst voor.

Toen we dit project in 2017 startten, hadden deze kinderen in 99,9% van de gevallen gaatjes en andere tandziekten. Sindsdien is de mobiele tandheelkundige zorg succesvol geïmplementeerd en is de prevalentie van tandziekten gedaald tot 50%. Dit is het resultaat van een duurzame aanpak van mondhygiëne en tandheelkundige zorg in samenwerking met Stichting Dhampus in Nijmegen.

In het programma met Wilde Ganzen gaan we de komende drie jaar door met deze mobiele tandheelkundige zorg door twee keer per jaar een week lang twee schooltandartsen op scholen te laten komen voor controle en voorlichting.