Beschutting voor dieren

november 2018

Met een mooie donatie hebben we arme herder families in Dayan kunnen helpen met het bouwen van een dierenverblijf. Dieren zijn de belangrijkste levensbron voor de steppenomaden, zonder dieren geen inkomen en goede toekomst voor hun kinderen.

Ook afgelopen winter is er weer een ‘dzud’ gaande geweest in Mongolië, een extreem koude periode met een gemiddelde dagtemperatuur van -20 graden waarin veel dieren het niet overleven. Een overdekt dierenverblijf is essentieel om de kuddes in stand te houden en toenemende armoede van de herders te voorkomen.

Op de foto is de ommuring van het dierenverblijf te zien. Met onze donatie hebben de families een truck kunnen huren om stenen uit de omgeving te verzamelen en naar de bouwplek te brengen. De ommuring hebben de herders zelf gerealiseerd. Het dak van hout, plastic en aarde kon helaas voor de vroeg invallende winter niet worden afgemaakt, maar dat wordt binnenkort gedaan. Het verblijf is 15 meter breed en 18 meter lang, en er kunnen 500 tot 600 dieren worden onder gebracht. Het staat in een vallei tussen twee bergen; hier is het beschut en warmer in vergelijking met de open steppe. We hopen in de toekomst nog meer dierenverblijven te kunnen bouwen!