Augustus hooimaand

zomer 2023

 

Augustus hooimaand! Myrzabeck Huan is aan het hooien op het vorig jaar omheinde en ontgonnen communale grasland. Hij is 26 jaar en woont met zijn ouders en vier zussen tussen de twee dichtstbijzijnde dorpen, vlakbij de bergen. Zijn familie is arm en geselecteerd om met twintig andere families het grasland te bewerken en er het gras van te oogsten. Myrzabeck helpt zijn familie om de traditionele herder cultuur te behouden en een beter inkomen te krijgen zodat in de toekomst (de kinderen van) broers en zussen – die geen herder willen worden – kunnen gaan studeren. Het leven van een herder is hard en uitdagend in het extreme Mongoolse klimaat waarin elke winter veel dieren sterven van kou en ondervoeding. Dieren zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor de herders en nomaden; ze geven melk, vlees, en hun huid wordt gebruikt voor (wollen en vilten) kleding en isolatiemateriaal. Myrzabeck is  hard aan het werk en het vers gesneden gras wordt op kamelen naar het huis van zijn ouders vervoerd. Daar kan het drogen en in de winter aan de dieren worden gegeven als er een pak sneeuw ligt en ze niet meer kunnen grazen. Het communale grasland is heel belangrijk voor ieders toekomst!