Covid-19: Scholen dicht en quarantaine

Maart 2020

Eind januari, kort na de uitbraak van het Corona-virus in China, zijn in Mongolië alle scholen en opleidingscentra gesloten. Er is dan nog geen enkel besmettingsgeval in Mongolië. De grenzen gaan niet veel later op slot waardoor de in- en export tot stilstand komt en prijzen van levensmiddelen meteen omhoog schieten. De provincie Bayan Ulgii – waar onze projectgebieden zijn – wordt als quarantaine gebied verklaard door de overheid; niemand kan daar in of uit reizen. In deze provincie vindt veel verkeer van en naar Kazachstan plaats. Dat buurland is veel ernstiger getroffen vergeleken met Mongolië. Eind april zijn kinderen en jongeren drie maanden thuis zonder onderwijs. Voor onze projectgebieden betekent dat een nog grotere achterstand voor schoolgaande kleuters, scholieren en studenten.

De Kazakh bevolkingsgroep van de provincie Bayan Ulgii behoort tot de minderheid in Mongolië. Hun moedertaal en traditie zijn anders dan die van de Mongoliërs. Ze spreken Kazakh en de meeste lessen worden gegeven in hun moedertaal. De lesuren die aan de Mongoolse taal worden besteed zijn ontoereikend om de taal goed te leren spreken. Goede opleidingsmogelijkheden na de middelbare school zijn buiten de provincie en daar wordt Mongools gesproken. Ouders moeten veel geld sparen om de hoge kosten van schoolgeld, accommodatie, voeding en reiskosten te betalen voor hun kind(eren). Helaas komt het te vaak voor dat studenten uitvallen in verband met een te gebrekkige kennis van de Mongoolse taal. Mede daarom is met onze donaties het ‘Geert Postma’ Mongoolse en Engelse Taalcentrum geopend in 2016. Vanuit het taal centrum zijn er begin februari mondmaskers uitgedeeld die Canadese onderzoekers in 2017 hebben gedoneerd. Helaas is het met de quarantaine maatregelen van de overheid nu ook al geruime dicht.