5 jaar cultuurhistorisch museum

november 2020

  

In Sogoog is sinds 2015 een klein cultuurhistorisch museum ingericht, met als doel belangrijke gebeurtenissen en voorwerpen in de gemeenschap en omgeving te presenteren. Vóór 2015 werd het gebouw vanaf 2008 gebruikt als bibliotheek, volledig gefinancierd door onze partnerorganisatie Source of Steppe Nomads NGO. Toen in 2015 het nieuwe slaapzalencomplex bij de scholen open ging en de bibliotheek daarin werd ondergebracht, besloot de lokale gemeenschap het gebouw te gaan gebruiken als museum. Tijdens de lessen geschiedenis, aardrijkskunde of biologie gaan de leerlingen vaak met hun leraar naar het museum.

Elke keer als we in Sogoog zijn brengen we een bezoek aan het museum. Het geeft een prachtig overzicht van de ontwikkelingen en veranderingen in Sogoog en omgeving. Naast oude gebruiksvoorwerpen, is er een boek met gedroogde planten, een verzameling stenen en mineralen, tekeningen van kinderen, maar ook foto’s van mensen in en buiten Sogog die belangrijk zijn (geweest). Ook zijn er foto’s te zien van Sogog op het moment vóór de groenteprojecten begonnen en er geen kassen waren en nauwelijks landbouw; de verandering met de aanleg van groentevelden en -kassen is duidelijk te zien. We beseffen steeds weer hoeveel er in de jaren van project activiteiten en ondersteuning bereikt is. Ook is het ontroerend om te zien dat er een paar foto’s hangen ter nagedachtenis aan Geert Postma, oprichter van de Vrienden van Steppenomaden Mongolië.