Warme stal in -46℃elcius

december 2020

  

Brrrr, het is heel erg koud op de Mongoolse steppe! De temperatuur is  -46℃. Dat kunnen wij ons toch helemaal niet voorstellen hoe koud dat is? Als het ondanks deze kou een zonnige dag is mogen alle dieren uit hun warme stal naar buiten komen om water te drinken en te grazen. De steppenomaden zijn zo blij met de stal die ze eind vorig jaar bouwden met onze financiële ondersteuning. Zo blijven de dieren warm en komen ze de extreme winter ongeschonden door. Voor een nomade is zijn kudde de belangrijkste bron van inkomsten; hoe meer dieren de winter overleven, hoe minder armoede en hoe meer van hun kinderen naar school kunnen gaan.

  

Met de stal voor de dieren hopen de nomaden op veel sneeuw. Zonder stal is sneeuwval niet gewenst omdat veel dieren sterven in de vaak metershoge sneeuw die tijdens de winter valt. Maar nu de stal er is mag de sneeuw komen; in de stal staan ze lekker warm en met sneeuw is er buiten genoeg drinkwater voor ze 😊