Pilot groentekas in Dayan

 

Augustus 2021

Eindelijk is de zomer begonnen en konden de materialen voor de groentekas over de afgelegen weg naar 3000+ meter hoogte vervoerd worden. Tijdens onze bezoek in 2017 hebben we met bestuurslid Khoshenbai afgesproken dat er in Dayan een groentekas met onze financiering gebouwd zou gaan worden. Het is een pilot om te zien of het op zo’n grote hoogte en uitdagend klimaat gaat lukken om groenten in de kas te laten groeien.

Met hulp van de tuinman uit Sogog wordt de kas gebouwd naast het huis van een herderfamilie met 7 kinderen en in de buurt van water. Ze zijn super gemotiveerd en hebben er jaren naar uitgekeken om een eigen kas te hebben. De kas heeft driedubbele wanden die zeer goed beschermd zijn tegen wind en kou. In de voordeur van de kas wordt een kleine kamer gebouwd die beschermt tegen wind en koude wanneer de deur open wordt gedaan. Aan de voorkant van de kas en ter bescherming tegen nieuwsgierige en hongerige dieren, wordt er een omheinde tuin aangelegd. Daar kunnen volgend jaar aardappels en wortelen verbouwd worden. De tuinman heeft nog nooit zulke goede aarde gezien dus hopelijk gaat dat dan een goede opbrengst opleveren als het weer ook mee zit!