Op werkbezoek

Oktober 2022

Onze voorzitter Haaije Postma heeft – met ambassadeur Tamar Valkenier en vrijwilliger/zoon Tom Postma – ruim een week in onze projectgebieden in West-Mongolië doorgebracht en de stand van de projecten goed kunnen waarnemen. Uiteraard was hij in de gelegenheid om met bestuursleden van onze partner organisatie te spreken, met uitvoerders van de projecten en natuurlijk met belanghebbenden. Lena, de directeur van onze partnerorganisatie, heeft ze rondgeleid en het vertaalwerk vanuit het Kazakh en Mongools naar Engels gedaan.  Het was een druk programma, hieronder een samenvatting van alle bezoeken en ontmoetingen.

 • provincie hoofdstad Ulgii:
  • tandarts Dagvaa krijgt de mobiele tandartsstoel van Stichting Dhampus in Nijmegen overhandigd; deze kan tijdens de dental camps op de (kleuter)scholen goed gebruikt worden
  • het centrum voor vak- en beroepsopleidingen; de enige in de gehele provincie Bayan-Ulgii. Hier zijn de volgende ambachten te leren; loodgieter, elecriciën, automonteur, machinebestuurder, naaister, houtbewerker. Een uitbreiding van opleidingen staat gepland in hetzelfde centrum, helaas wordt er (nog) niet gedacht aan uitbreiding (een dependance) naar een disctrict binnen de provincie

 • districtsstad Ulaankhus:
  • gezamenlijk stuk land van twee families die het hebben kunnen inrichten voor het verbouwen van (dier)grassen. Deze families hebben hun land verloren ten tijde van de modderstroom die Sogoog in 2020 getroffen heeft
  • het Mongoolse en Engelse taal en trainingcentrum; de behoefte bestaat nog steeds om uit te breiden en een voorstel wordt in november gedaan
  • het recent aangebouwde gedeelte van het ziekenhuis; het ziekenhuis is gerenoveerd en ziet er erg goed uit en voor de aanbouw is in de projectaanvraag van 2022 budget aan ons gevraagd maar hebben we niet kunnen honoreren
  • een groentetuin en kas van een familie die we in 2019 ook bezocht hebben; een ijverig werkende man en vrouw, oorspronkelijk afkomstig uit Dayan en die naar (de stad) Ulaankhus zijn gekomen na verlies van hun dieren in de winter. Zij hebben deze groentetuin en –kas gefinancierd gekregen, en hebben nog een twintigtal jonge duindoorn boompjes geplant. De man liet zijn niet geringe aardappeloogst met veel trots zien
  • kleuterschool in Ulaankhus; oud-directrice en bestuurslid van onze partnerorganisatie, Aigul, is opnioeuw directeur (dit gebeurt in Mongolië na politieke partij wisselingen bij de overheid).  het gebouw en de inrichting ziet er ordelijk en net uit, en de groentekas ligt er goed bij. Er wordt een nieuw gebouw voor 100+ kleuters bijgebouwd, dat betekent behoorlijke capaciteitsuitbreiding. Ook is er nog een keuterschool dependance gebouwd aan de noordzijde van Ulaankhus. Deze is vorig jaar in gebruik genomen en ziet er erg goed uit.
  • het communale veld, mede gefinancierd vanuit het gemeenschapsontwikkelingsproject met Wilde Ganzen;  het veld (ongeveer 12 hectare) ligt op zo’n 5 kilometer van Ulaankhus, in de richting van Sogoog aan een bocht in de Khovd rivier. Het ziet er heel goed uit; de ijzeren palen zijn allemaal in beton verankerd en voorzien van prikkeldraad. Ook heeft men goede ideeen over de irrigatie van het gebied.

 • nomadische gemeenschap Dayan (district Ulaankhu):
  • de pilot-groentekas bestaat uit een dubbelwandige binnenmuur, een isolatielaag en een betonstenen buitenmuur. De aarde in Dayan is erg vruchtbaar, en ondanks de koude (rond het vriespunt) is nog steeds groei waar te nemen. De planten hebben een hoge opbrengst (15-18 kg komkommers) per plant. Er wordt gebruikt aangelengde paarde-en koemest gebruikt om de planten te besproeien en aldus insektenvrij te houden. Dit lijkt erg effectief. Een twee groentekas is dit jaar gebouwd.
  • er is gesproken over de productie en problematiek van (kasjmier) wol. Men is nu afhankelijk van een handlaar die het wel of niet komt opkopen en in de toekomst wil men graag de wol (niet kasjmier) tot halffabrikaat of zelfs eindprodukt verwerken voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal/binnenbekleding van gers.
  • de dierstallen die door ons gefinancierd zijn (sommigen in samenwerking met Wilde Ganzen zien er in bouw en opzet identiek uit. Materialen worden steeds duurder. Paardemest wordt gebruikt als voer voor de geiten en schapen

 • in en rondom Sogog (district Ulaankhus):
  • groentenoogst van aardappels en knolraap door vier en vijfjarigen van de Bal Bobek KG. Het was prachtig om de kinderen tijdens hun schooltijd te zien oogsten in de tuin onder toeziend oog van hun leerkrachten
  • Bal Bobek kleuterschool; Deze is, in tegenstelling tot de vorige keer toen deze door ons mede geopend werd in 2019, natuurlijk volledig in gebruik en ziet er fantastisch uit. het lijkt erop dat de nieuwe directeur erg goed werk verricht. De leerkrachten hebben ten tijde van de Covid-19 met de hand verschillend lesmateriaal gemaakt. De kleuterschool in Zastap (dependance) inclusief de groentenkas en -tuin zag er goed verzorgd uit. Er is behoefte aan inrichting van een andere dependance in de richting van het Altai National Park
  • museum; doordat de secondary school een twee verdiepingen grote aanbouw heeft gekregen, heeft het museumgebouw plaats moeten maken. Het museum is verhuisd naar het (nieuwe) slaapzalencomplex, en heeft daar een lokaal toegewezen gekregen waar de museumobjecten opgesteld zijn
  • vergadering met het bestuur van partnerorganisatie in Sogog; na hartelijke ontvangst is er gesproken over de intentie van een meerjarige overeenkomst met Wilde Ganzen die binnenkort opgevolgd wordt met een voorstel van het bestuur
 • in Nogoon Nuur:
  • kleuterschool; ondersteuning is aangevraagd ter verbetering van de basale inrichting van de school